Op dit moment wordt onze website ge-update naar 2021. U kunt nog steeds bestellingen plaatsen! Dismiss
Aktueel

De Borstcrawlcursus brengt verbetering in je zwemtechniek!

De beste zwemmers ter wereld bewegen zich met gratie en een mooie vloeiende zwembeweging door het water, terwijl beginnende zwemmers vaak ongemakkelijk, onhandig en inefficiënt zijn. Maar niet getreurd; iedereen kan goed leren borstcrawl zwemmen als we de tijd nemen om het zwemmen goed onder de knie te krijgen voordat we het echt als een sport gaan beoefenen.

Velen hebben al geconcludeerd dat zwemmen en conditioneel leren zwemmen een ongrijpbare vorm van fitness en conditie vereist. De meesten van ons kunnen redelijk hardlopen, joggen en hebben met die gedachte weleens een zwemtraining uitgeprobeerd.

Echter, iedereen heeft zich daarbij ook de vraag gesteld.

Hoe kan ik een fatsoenlijke zwemtraining afmaken als ik niet eens 100 meter kan zwemmen zonder ademproblemen!?

Ervaringen zoals deze overtuigen veel volwassen niet en laten eenieder vermoeden dat de tijd en moeite die vereist is om zwemmen onder de knie te krijgen, niet eens de moeite waard kan zijn.

Maar het beheersen van zwemmen is beslist de moeite waard. Het is ideaal als een algemene fitnesstraining voor vrijwel elke volwassenen; goed leren zwemmen geeft je ook de mogelijkheid om swim bike runs, triathlons of master wedstrijden te zwemmen.

Met zwemmen blijf je fit!

Het enige dat veel (niet) zwemmers moeten doen is, alle wetenschap van andere sporten zoals bijv; hardlopen, fietsen deels vergeten.

Iedere jogger of toegewijde marathonloper kent deze fundamentele waarheid: vergroot je
aantal kilometers of intensiteit en je hardlopen verbetert. Maar als je deze logica toepast bij zwemmen, dan merken veel beginnende zwemmers al snel dat na enkele weken geen enkele inspanning nog verdere vooruitgang oplevert.

Bij zwemmen draait het om de juiste zwemtechniek en dat is precies wat je leert in de borstcrawl cursussen van Apexswim.

Omdat water 900 keer dikker is dan lucht en zeer onstabiel als middel om kracht op uit te oefenen, is een zwemmer van wereldklasse slechts 9 procent mechanisch efficiënt – wat betekent dat de typische beginnende zwemmer een energie-efficiëntie haalt van plus minus 3 procent.

Dus het pad naar verbetering in je zwemmen is niet om meer energie beschikbaar te maken door middel van training; maar juist minder energie te verspillen door je slag te verbeteren.

Als je bijvoorbeeld 3% tot 4% efficiënter leert zwemmen door een verbetering in je techniek dan vertaalt dit zich in een verbetering van plus minus 15% in je zwemcapaciteit.

Ik spreek uit ervaring doordat ik routinematige elke dag zwemmers train en coach, als ik zeg dat er veel winst valt te behalen, vaak al naar enkele cursusdagen van de borstcrawlcursus slagverbetering of een clinic van Apexswim. Kijk hardlopen is een sport; zwemmen is nog meer kunst dan sport!

Wat maakt zwemmen anders?

Simpel gezegd, hardlopen is een natuurlijke activiteit, terwijl zwemmen een “Natuurlijke strijd.” is.

De beste zwemmers zwemmen vloeiend, technisch met gratie en souplesse, terwijl beginnende zwemmers vaak ongemakkelijk, onhandig en inefficiënt zijn.

Als Apexswim zwemtrainer en coach heb ik geleerd dat maar heel weinig mensen het aangeboren vermogen hebben om vloeiend te zwemmen. Maar, ik heb ook geleerd dat het overgrote deel van alle zwemmers kan leren om het zwemmen als kunst goed onder de knie te krijgen mits ze de tijd ervoor nemen voordat zij het als een sport gaan beoefenen.

Als je je blijft richten op meters maken en alleen daarop concentreert, dan blijft het zwemmen een “worstelende vaardigheid”. 

Richt je in plaats daarvan liever op het volgen van een goede borstcrawlcursus en start met het zwemmen van korte afstanden, waarbij je niet het gevecht steeds aangaat met het water en jezelf. Zo ontwikkel je geduldig meer zwemtechniek en vermogen om steeds grotere afstanden te zwemmen met een verbetering in slaglengte en zwemsnelheid.

Hierbij een paar Apexswim tips:

Zwem met een gematigde snelheid. Het racen tegen de klok, je triathlon sporthorloge of andere zwemmers zorgt er alleen voor dat je slaand, spetterend en inefficiënt rondzwemt

1. Oefen, terwijl je langzaam zwemt, de volgende punten.

Na elke gezwommen 25m probeer in het begin wat langer te rusten, probeer vijf of meer langzame rustige ademhalingen voordat je opnieuw begint. Oefen, gedurende een aantal sessies van 30 minuten het zwemmen van meerdere 25 meter afstanden.

2. Tel je slagen.

De beste meetwaarde voor efficiëntie is het aantal slagen dat je haalt over 25m zwembad lengte. Je eerste doel is 10% minder zwemslagen per 25m dan normaal. 

Bijv; Als je meestal 22 zwemslagen per 25m zwembadlengte meet, maak 20 zwemslagen per 25m dan je nieuwe doel, zwem rustig zonder spanning om dit doel te halen.

3. Kijk naar beneden.

Een hoge hoofdpositie is slecht voor je nek en rug en zorgt voor extra weerstand. Kijk direct naar de bodem en concentreer je op een lange “hoofdlijn”. Vraag een vriend of vriendin om te controleren of er niet meer dan een stukje van de achterkant van je hoofd zichtbaar is boven het wateroppervlak.

4. Zwem stil.

Lawaai en plonzen zijn het duidelijkste bewijs van verspilde energie. Alles wat je doet dat resulteert in een rustigere zwemslag, verhoogt ook je efficiëntie, verlengt je slaglengte en vermindert vermoeidheid.

5. Zwem minder, meet meer.

Als je niet in staat bent om je techniek te verminderen zodat je consistent 20m of meer kan zwemmen per 25m dan is je zwemslag dusdanig inefficiënt en hardnekkig dat je meer bezig bent je imperfectie te trainen dan verbetering.

De snelste manier naar verbetering in je zwemtechniek is dan ook door vaardigheden te oefenen in plaats van gewoon te zwemmen.

Doe mee aan de borstcrawlcursus van Apexswim.

Je leert dan in een diversiteit aan zwemtrainingen 80% meer je zwemtechniek te oefenen dan simpelweg meters te maken. Je zult zien dat je per week meer plezier hebt en vooruitgang boekt in je zwemtechniek en zwemsnelheid.

  • Borstcrawlcursus Slagverbetering 8weken zwemtraining

TOP

Search apexswim.nl

Login

Create an account

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Password Recovery

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

WINKELWAGENTJE (0)

Added to wishlist! VIEW WISHLIST