Aktueel
Posted in

Zwemveiligheid in de vakantie


Zwemveilig in de vakantie
Posted in

Jaarlijks overlijden kinderen tijdens water activiteiten op vakantie. Een harde waarheid waar we met zwemmen mee te maken hebben. Een tweede waarheid is ook dat deze zwem slachtoffers vaak voorkomen hadden kunnen worden.

De vakanties zijn voor een deel van Nederland net begonnen en dat houdt in dat er volop gezwommen wordt. Een groot deel van de kinderen is minder vaardig in een zwembad dan we zouden willen en dat geldt zeker ook voor kinderen met een zwem ABC of andere zwemdiploma’s op zak. Na het behalen van de zwemdiploma’s wordt er bijna niet meer geoefend en is het papiertje een schijnveiligheid.
 Maar ook geoefende (wedstrijd-)zwemmers overschatten hun vaardigheden in buitenwater!
 De zee of een meer is geen 25m binnen zwembad!

 1. Maak iemand verantwoordelijk! Het principe “we letten samen wel op” is niet veilig. Iemand moet de uitgesproken taak hebben op te letten. Aan zee, in het zwembad, bij het meer, vooral bij het opblaasbadje in de achtertuin.
 2. Kleine kinderen moeten binnen handbereik gehouden worden. Zwembandjes geven een kind zelfvertrouwen bij het zwemmen, maar ze zijn geen veiligheidsmiddel.
  Laat kinderen nooit alleen gaan zwemmen.
 3. Ga vaak samen zwemmen, zeker als je dat gedurende het jaar thuis niet vaak doet. Oefenen onder begeleiding is belangrijk. Zwemspellen zoals iets opduiken of waterpolo zijn leuke aanraders.
 4. Laat jonge kinderen met een zwemdiploma niet dieper dan hun middel in het water gaan. Kinderen met bandjes om mogen niet verder dan hun knieën.
 5. Ga bij wind van land richting zee (aflandige wind) zonder spel en drijfmiddelen zoal luchtbedden het water in. Een kind zal de bal of het luchtbed willen ophalen als het wegdrijft en dat is erg gevaarlijk.
 6. Duik nooit in zee of in een meer. De diepte is onmogelijk in te schatten in donker water en in zee kunnen zandbanken voorkomen.
 7. Aan zee; let op de vlaggen die vaak aangeven hoe veilig het is om te gaan zwemmen. Bij de duinen staat bijna altijd aangegeven wat de betekenis van de verschillende vlaggen is.
 8. Ga bij grote temperatuurverschillen tussen de lucht en het water niet zwemmen. Sowieso is koud water gevaarlijk. Kramp en onderkoeling liggen op de loer.
 9. Bij boottochten op een riviertje moeten kinderen altijd een goedgekeurd zwemvest dragen. Bij boottochten op een meer of op zee (buitenwater) moeten alle opvarenden een zwemvest dragen. Ook bij kanotochten moeten alle opvarenden een zwemvest dragen.

We wensen alle cursisten en lezers van Apexswim een fijne sportieve en zwemveilige vakantie!
#apexswimfan

 • 4x Openwater zwemmen Triathlon Opbouw “de put van Nederhorst” Joure

 • Apexswim geschenkbon

 • Borstcrawl 10 weken CSS Challenge

 • Borstcrawlcursus Beginners Buitenzwembad 50M

TOP
MIJN ACCOUNT
Verlanglijst

Inloggen

Maak een account aan

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Wachtwoord herstellen

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

WINKELWAGENTJE 0

Toegevoegd aan verlanglijstje! BEKIJK VERLANGLIJST