Aktueel
Posted in

Triathlon afstanden overzicht

Posted in

Zwemmen, fietsen en hardlopen zijn drie sporten waar iedereen vanaf jonge leeftijd al van kan genieten. Maar hoewel ze in theorie relatief eenvoudig zijn is het combineren ervan veel moeilijker dan op het eerste gezicht lijkt. Buitenstaanders en veel niet- triathleten zijn alleen bekend met de “Hawaii IRONMAN” die elk jaar op NBC wordt uitgezonden. Voor mensen binnen de sport is het echter duidelijk dat niet alle triathlons gelijk zijn, er is een diversiteit in races die tussen de een uur en 17 uur kunnen duren om te voltooien.

Van de supersprint tot aan de IRONMAN-triathlon.

Hieronder leggen we je de vijf meest voorkomende afstanden voor triathlon uit en geven tevens aan wat je ervan kunt verwachten. Je kunt ook nog variëren in deze afstanden afhankelijk van je raceplannen of weersomstandigheden!

Mini of Super Sprint – 250 / 375 meter zwemmen – 10 km. fietsen – 2,5 km. lopen

Perfect geschikt voor beginners die hun eerste triathlon willen voltooien. De super-sprintafstand is de kortste triathlon op de meeste locaties. Het Supersprint format is een mooie opstart naar de wat langere afstanden en het kopen van nieuwe uitrusting is niet direct nodig. Natuurlijk moet je de basis wel hebben (bril, helm, hardloopschoenen), maar een fiets huren of lenen bij een fietsenmaker of een familielid is zeer acceptabel!

1/8 | Sprint – 500 / 750 meter zwemmen – 20 km. fietsen – 5 km. lopen

Dit is het meest gebruikelijke startpunt voor triathleten. Bij een sprinttriathlon kan een breed scala aan atleten deelnemen – van beginners die voor het eerst strijden tot zeer competitieve atleten die op zoek zijn naar een PR. Ongeacht je aanpak is deze afstand eenvoudig te trainen en vereist geen high-end uitrusting om te voltooien.

Kwart | Olympische afstand – 1000 / 1500 meter zwemmen – 40 km. fietsen – 10 km. lopen

Als je al aan een paar sprint triathlons meegedaan hebt is de Olympische afstand de volgende logische stap in je ontwikkeling naar de hele triathlon. Vroeger werd deze triathlon ook wel ‘internationale afstand’ genoemd maar de naam werd gewijzigd voor de Olympische Zomerspelen van 2000 in Sydney toen triathlon debuteerde als Olympische sport.

Deze afstand is zeer competitief omdat er veel atleten zijn die zich op de olympische afstand specialiseren. Een goede combinatie van diversen vaardigheden en ervaring is een vereiste. Stayeren tijdens het fietsen is dan ook zeker niet toegestaan.

Midden | 70,3 / Halve triathlon – 1900 meter zwemmen – 90 km. fietsen – 21,1 km. lopen

Een halve IRONMAN of triathlon op de middellange afstand is exact 70,3 mijl lang. De halve triathlon is dan ook langer en veel zwaarder dan een sprint of Olympische afstand triathlon.

De halve triathlon vereist aanzienlijk meer training en atleten kunnen dan ook profiteren van een prestatie gerichte uitrusting waaronder een triathlon- fiets en tri-suit. Een halve IRONMAN is een uitdagende race die tot acht en een half uur in beslag kan nemen. Je hebt dan ook een gestructureerd trainingsprogramma nodig om een halve triathlon te kunnen voltooien. De 70.3 is de afstand voor atleten die gespecialiseerd zijn in uithoudingsvermogen ten opzichte van snelheid en bied een compromis voor atleten die graag racen zonder dat ze zich hoeven te committeren aan een volledig trainingsplan voor de IRONMAN.

IRONMAN | hele triathlon – 3800 meter zwemmen – 180 km. fietsen – 42,195 km. lopen

Zoals hierboven aangegeven is een IRONMAN Wereldkampioenschap in Kailua-Kona, Hawaï waarschijnlijk de meest bekende triathlon-afstand.  IRONMAN werd opgericht in Oahu in 1978 en combineerde oorspronkelijk de drie moeilijkste eendaagse evenementen op het eiland. Sindsdien is het uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen met races in Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Australië.

Een IRONMAN is 140 mijl lang en bestaat uit een 2,4 mijl zwemmen, een 112-mijl fietsen en een 26,2-mijl hardlopen. Deze race vereist een aanzienlijke hoeveelheid training en voorbereiding om met succes de finishlijn te doorkruisen. Veel triathleten beschouwen dan ook het voltooien van een IRONMAN als hun “droom” -race. Alle atleten hebben 17 uur om de finishlijn te passeren, waar ze worden geconfronteerd met de iconische woorden:

Je bent een IRONMAN!

Interesse gekregen om voor een van de 5 afstanden te gaan trainen neem dan contact op. De Apexswim coaches en trainers staan klaar om je te helpen bij je eerste trainingen!Bij Apexswim zijn wij ervan overtuigd dat de grootste uitdaging voor triathleten het vinden van de juiste balans is. Efficiënt trainen is niet je week volproppen met zwemtraining, looptraining, fietstraining en je sport, de (fulltime)baan, gezin en het sociale leven over het hoofd te zien. In onze begeleiding, het trainen en coachen in ’t belang van de zwemmer is het vinden van de juiste balans prioriteit nummer 1! We bieden diverse triathlon zwemtrainingen voor zwemmers van alle niveaus, op meerdere locaties in Friesland, Nederland.

 • 4x Openwater zwemmen Triathlon Opbouw “de put van Nederhorst” Joure

 • Kritische drempel snelheid CSS zwemtest

 • Triathlon open water zwemtechniek clinic

 • Triathlon Squad zwemtraining abonnement

 • Triathlon Zwemtraining Buitenzwembad 50m

 • Video Analyse zwemtechniek

 • UITVERKOCHT

  Zwemtraining Triathlon Opbouw

 • NIEUW

  Zwemtraining Triathlon Opbouw Buitenzwembad 50m

TOP
MIJN ACCOUNT
Verlanglijst

Inloggen

Maak een account aan

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Wachtwoord herstellen

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

WINKELWAGENTJE 0

Toegevoegd aan verlanglijstje! BEKIJK VERLANGLIJST